Key Manchester building is to undergo major revamp

A building in the centre of Manchester is to be extended by two stories as part of a £6m project.

Bluefig Investments has secured planning permission to redevelop and expand 55 Mosley Street in Manchester city centre.

The plans will see two floors added to the landmark office building meaning that it will provide 13,000 sq ft of Grade A office accommodation as well as a comprehensive refurbishment of the existing interior.

Bluefig Investments acquired the building in December 2017 and employed architectural practice, Hawkins\Brown to design the new scheme.

The contract for the construction of the extension and refurbishment is about to go out to tender.

Faris Mousa, managing director of Bluefig Investments, said: “This strategically located prime office building not only benefits from the extensive investment that has been ploughed in to St Peter’s Square over the last few years but as it is situated close to one of the key gateway entrances to the city and with the new tram stop on its doorstep, it seems obvious that this building is overdue a revamp.

“The Manchester office market remains one of the most stable and buoyant sectors in the country and whilst many developers are continuing to hedge their bets on speculative developments pre Brexit, I am confident that 55 Mosley Street will appeal to a number of occupiers currently looking for exceptional new office space in the city.

“We have a fantastic team supporting this project and are excited to be delivering a very special scheme that embraces the future ways in which we operate by creating an inspiring and productive working environment.”

Tom Dobson of Hawkins\Brown adds: “The redevelopment of 55 Mosley Street has presented an exciting opportunity to regenerate a prominent city centre building to provide new contemporary workspace.

“Working in close collaboration with the client and consultant team, we established a clear narrative and vision for the project that was crucial in developing the design.

“The distinction between the original fabric and new interventions has been designed to create a clear legibility and definition that celebrates a new period in the building’s history and encourage tenants to adopt new ways of working, whilst recognising its former use as an industrial warehouse.”

The reconfiguration of the internal spaces has included the integration of a new entrance and reception area to engage and activate the building at street level.

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *